неделя, 24 февруари 2013 г.

ЖЪЛТО - слънце от тълпата

ЖЪЛТОТО - цветът на лудите, свободата и щастието. Днес си направих една съботна разходка в морската градина, въпреки, влъжното и дъждовно време. Това, което ми направи впечатление беше, че всички хора бяха потънали в гамата на сивото и черното, никой не беше сметнал за нужно да добави нещо живо и свежо за настроение като добавка в тоалета си, освен една дама на средна възраст. Тя носеше неоново жълт чадър.  Така силно ми се прииска да й предложа да й го купя, но не се престраших, остана ми удоволствието да я наблюдавам, докато не се смали в далечината на малка жълта точица. Адски много се впечатлих. Този цвят не ми излиза от ума.
Бихте ли носили жълто?
Този цвят носи много положително усещане, не само на вас, но влияе благоприятно и на околните.

Според психологическата символика, жълтото носи - радост, надежда, жизненост, просветление, общителност, разширение, оптимизъм, философия, егоизъм, нечестност, предателство, страх. За последното никак не съм съгласна.


 


Аналогия в природата
Слънце, пясък, есенни листа, пшеница, тиква, лимони, банани и други плодове, минзухари и други цветя, канарчета и други птици, злато, топаз, цветът на болно лице, блондинки, шизофрения…

Използване в съвременното общество
Предупредителен сигнал (на светофар, за радиоактивност и т.н.), цветът на такситата.

История
Според гръцката митология, косите на боговете са били със златист цвят, техните дрехи са били също с такъв цвят. Именно поради това този цвят не е бил особено любим в ранното християнство.


Символ на жълтото в другите култури
В Китай жълтият цвят символизира императорската власт. В Индия този цвят е свещен. Любимия цвят на Конфуций и Ван Гог. Жълтото е бил важен цвят за ранния Египет.

Оптически характеристики
Най-видимият и ярък цвят в спектъра. Жълтия цвят се възприема пръв от човешките очи.

Според други твърдения за символиката на жълтото се споменава, че когато искаш да решиш някой казус или пък четеш някоя дълбоко философска книга или си поставен пред дилема в живота, тогава можем да си послужим с жълтият цвят, защото жълтото е цветът на мъдростта. Този цвят може да ободри твоя мозък и твоят ум ще бъде готов както му се казва - ще бъде готов да възприеме висшето знание и ще има по - голяма прозорливост да разрешава трудните и сложни житейски проблеми.



              




                            

 Суеверните съветвам, ако нямат навици да носят дрехи с ярки цветове да носят жълто всяка сряда, защото тогава този толкова хубав цвят съдейства да ви се случват хубави неща! За всички извън това число просто добавям: НОСЕТЕ ЖЪЛТО И БЪДЕТЕ ЛУДИ, СВОБОДНИ И ЩАСТЛИВИ!

снимки: източник google

Няма коментари:

Публикуване на коментар